Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

SVETUJEM, SVETUJEŠ, SVETUJE …

Vsak se kdaj znajde v zagati in potrebuje pomoč. Včasih ti lahko pomaga že, da svojo težavo razkriješ prijatelju, staršem ali celo popolnemu tujcu. Marsikatero rešitev najdeš v spletnih klepetalnicah, v rubrikah časopisov, v katerih ti svetujejo strokovnjaki z različnih področij.

V tem poglavju bodo obravnavani vrsta neumetnostnega besedila, tj. nasvet strokovnjaka, citiranje besedil in definicija pojma.

In ti? Znaš poslušati in svetovati? Odgovori na vprašanja in ugotovi, kateri tip svetovalca si.

Lahko komu pomagam?


TIP A

Kot si verjetno že sam ugotovil, nisi najboljši poslušalec. Vsekakor se nerad ukvarjaš s težavami drugih in jim nerad svetuješ.


Nasvet: Včasih je koristno prisluhniti drugim, še posebej prijatelju, in mu poskušati svetovati. Nikoli ne veš, kdaj boš sam potreboval dober nasvet.


TIP B

V sebi skrivaš sočutje do prijatelja v stiski, zato mu na vsak način poskušaš pomagati z nasvetom, čeprav nisi strokovnjak.


Nasvet: Pozorno prisluhni težavam prijatelja, da mu boš lažje svetoval. Prijatelju, ki ima srčne težave, ne bo koristil nasvet, kako naj hitreje zamenja zračnico na kolesu.

 

TIP C

Čestitamo! Za prijatelje si kot klic v sili, vedno si jim pripravljen priskočiti na pomoč z nasvetom. Si skrben poslušalec in odličen svetovalec.


Nasvet: Pozor, nisi strokovnjak za vsa področja, včasih bo prijatelj potreboval dodatno pomoč odrasle za to usposobljene osebe.

Ali se ti zdi, da oznaka, do katere si prišel v kvizu, dobro označuje tvoj način poslušanja in svetovanja? Razmisli, koga najpogosteje prosiš za nasvet. So to prijatelji, starši, zdravnik? Zakaj?

Kaj moraš upoštevati pri dajanju oz. upoštevanju nasvetov? Kje vse lahko najdeš nasvete? Odgovori.

Za mnenje o svojem svetovanju vprašaj sošolce, nato njihova mnenja primerjaj z rezultatom kviza. Ali se razlikujejo?

<NAZAJ
>NAPREJ217/463