Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Ivan Tavčar: Visoška kronika

Visoška kronika velja za enega najboljših slovenskih romanov. Poslušaj, kaj bi ti o njegovem nastanku in o sebi lahko povedal pisatelj Ivan Tavčar. Po vsakem zvočnem posnetku v mreži izberi ustrezno sličico in razkrila se ti bo Tavčarjeva slika.

Tavčarjevo delo z naslovom Visoška kronika torej popisuje življenje družine Khallan, ki je nekoč živela na Visokem. Preberi, kako se pripoved začne, nato odgovori na vprašanja.

Rodil sem se v Gospodovem letu 1664. na dan sv. Izidorja, in sicer ravno tu na Visokem. Oče mi je bil Polikarp Khallan, tudi Khallain, lastnik dveh kmetij na Visokem, mati pa mi je bila Barbara Khallanin, tudi Khallainin, rojena na Suhi kot druga hči ondotnega kmetovalca Volka Wulffinga.

Kje je Visoko? Oglej si zemljevid in poskusi ugotoviti, v kateri občini se nahaja.

V katerem stoletju se zgodba dogaja? Kaj o tem obdobju veš iz zgodovine? Odgovori.

Če si pozorno prebral odlomek, si že ugotovil, kako je ime književni osebi, ki pripoveduje zgodbo. Po čem si to lahko ugotovil? Odgovori.

<NAZAJ
>NAPREJ370/463