Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Naloge

1.

Pozorno preberi besedilo 1.

Morje je sestavljeno iz dobrih 96 odstotkov čiste vode, v preostalih slabih 4 odstotkih pa je najti skorajda vse naravne elemente periodnega sistema. Slanost morske vode povzroča več elementov: natrij (Na), žveplo (S), magnezij (Mg), klor (Cl), kalcij (Ca) in kalij (K). Natrij in klor, ki sestavljata natrijev klorid, kuhinjsko sol, sta v morski vodi v največjih količinah. Natrijev klorid (NaCl) ali kuhinjska sol je torej tista spojina, ki povzroča večino slanosti v morski vodi.

Slanost morske vode je odvisna od količine raztopljenih snovi v njej. Ker morska voda izhlapeva, ostaja več raztopljenih snovi. Večje ko je izhlapevanje, bolj je morska voda slana. V Sredozemskem in Rdečem morju je prisotno močno izhlapevanje, po drugi strani pa se voda zelo malo meša s tisto iz oceanov, zato sta ti dve morji zelo slani. Za Jadransko morje velja, da je voda na njegovem južnem delu bolj slana od vode na severu. Manj slana voda je na polarnih območjih, zlasti poleti, ker se takrat tam tali led in redči morsko vodo. Slanost morske vode je nizka tudi na primer v Baltskem morju, ker je z Atlantikom povezano le prek ozkega preliva, vanj pa se izlivajo številne reke s sladko vodo.

Zaradi svoje slanosti morska voda ni primerna za pitje. V povprečju je v morski vodi raztopljenih 35 gramov soli na liter vode, kar pomeni povprečno slanost 35 promilov.

Bolj ko je voda slana, večja je njena gostota. To pa vpliva na plovnost. Poleg tega razlike v slanosti in gostoti morske vode vplivajo tudi na morske tokove.

Kako bi naslovil prebrano besedilo? Napiši primeren naslov.

2.

Kaj vse si izvedel v besedilu? Razvrsti ključne besede v pravilen vrstni red.

prvi odstavek
povzročitelji slanosti
drugi odstavek
vzroki za bolj in manj slana morja
tretji odstavek
povprečna slanost morja
četrti odstavek
posledice slanosti morske vode
Število napačnih: 0
3.

Kdo bi lahko tvoril tako besedilo? Izberi pravilni odgovor.

strokovnjak, ki proučuje vode zdravnik
turistični vodič po solinah prodajalec v trgovini s soljo
4.

S katerim namenom je tvorec tvoril besedilo? Izberi pravilni odgovor.

<NAZAJ
>NAPREJ172/463