Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

V zložene povedi vstavi vejico in označi pogojni odvisnik.

Zračni tlak se spreminja če se zemeljsko površje segreva neenakomerno. Če se zrak ohlaja postaja težji in gostejši. Tlak narašča če se zrak spušča proti tlom. Zračni tlak se spreminja, če se zemeljsko površje segreva neenakomerno. Če se zrak ohlaja, postaja težji in gostejši. Tlak narašča, če se zrak spušča proti tlom.

Kateri odvisniki so v besedilu? Z ustrezno barvo označi poved, v kateri je določen odvisnik.

Za burjo je značilno, da je zelo močna in sunkovita. Vemo tudi, da so za burjo značilne ekstremne hitrosti. Kjer piha orkanska burja, razglasijo rdeči alarm. Če je razglašen rdeči alarm, so zaprte javne ustanove. Da bi preprečili nesreče, naj ljudje ne zapuščajo zaprtih prostorov. Ko je pihala burja 29. oktobra 1994, so v Trstu namerili 231,5 km/h. Istega dne so na Krku postavili rekord, ker so tam izmerili 248,4 km/h. Če še veljajo podatki, se z najmočnejšo burjo ponaša Makarska. Januarja 1996 je tako zelo pihalo, da so amenografi izmerili kar 250,2 km/h.

Izberi odvisnik: osebkov; predmetni; časovni; krajevni; načinovni; vzročni; namerni; pogojni

Vstavi vejice in označi vezniške besede. Nato označi vrsto odvisnika.

Ali ste se v šoli učili katere vrste burje poznamo? Ali ste se v šoli učili, katere vrste burje poznamo?
Vrsta odvisnika: {predmetni;časovni;krajevni;načinovni;vzročni;namerni;pogojni;osebkov} odvisnik.
Kadar burjo povzroča anticiklon govorimo o anticiklonalni burji. Kadar burjo povzroča anticiklon, govorimo o anticiklonalni burji.
Vrsta odvisnika: {časovni;predmetni;krajevni;načinovni;vzročni;namerni;pogojni;osebkov} odvisnik.
Ti je jasno kdaj sploh zapiha burja? Ti je jasno, kdaj sploh zapiha burja?
Vrsta odvisnika: {osebkov;časovni;predmetni;krajevni;načinovni;vzročni;namerni;pogojni} odvisnik.
Če je nad Srednjo Evropo visok zračni pritisk ali anticiklon nastane burja. Če je nad Srednjo Evropo visok zračni pritisk ali anticiklon, nastane burja.
Vrsta odvisnika: {pogojni;osebkov;časovni;predmetni;krajevni;načinovni;vzročni;namerni} odvisnik.
Ker je pritisk visok potiska hladen zrak iz notranjosti proti obali. Ker je pritisk visok, potiska hladen zrak iz notranjosti proti obali.
Vrsta odvisnika: {vzročni;pogojni;osebkov;časovni;predmetni;krajevni;načinovni;namerni} odvisnik.
<NAZAJ
>NAPREJ182/463