Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Preberi odlomek iz pripovedi z naslovom Starejši brat. Manj znane besede so obarvane in razložene.

Bil sem samo leto in nekaj mesecev mlajši od Volodja; rasla sva, se učila in igrala zmerom skupaj. Niso naju ločili na starejšega in mlajšega. Toda prav v času, o katerem pripovedujem, sem začel spoznavati, da mi Volodja ni tovariš po letih ne po nagnjenjih ne po sposobnostih. Zdelo se mi je celo, da se Volodja zaveda svojega {prvenstva;to, da si prvi, najboljši} in je ponosen nanj. Táko prepričanje, morda tudi lažno, mi je vzbujalo {samoljubje;pretirano vrednotenje samega sebe}, ki je trpelo pri vsakem stiku z bratom. V vsem me je prekašal, v zabavah, v učenju, v prepirih, v olikanem vedenju; vse to me je {odtujevalo;čustveno oddaljevalo} Volodju in povzročalo {moralne;take, ki se nanašajo na to, kar je v medsebojnih človeških odnosih dobro ali slabo} muke, ki jih nisem razumel. Da sem takrat, ko so Volodju prvikrat napravili holandske srajce z gubami, rekel naravnost, kako me jezi, ker tudi jaz nimam takih, bi bilo gotovo laže. In ne bil vsakič, kadar se je brat ukvarjal z ovratniki, mislil, da to dela samo zaradi tega, ker bi me rad užalil.
Najhuje me je mučilo, ker sem mislil, da me Volodja razume, pa skuša to skriti.

Kdo ni opazil tistih skrivnostnih nemih odnosov, ki se pokažejo v neopaznem nasmehu, gibu ali pogledu med ljudmi, ki {stanovito;star. tako, ki traja dalj časa} živijo skupaj: med brati, prijatelji, med možem in ženo, gospodarjem in slugo, posebno kadar tu ljudje niso povsem odkriti drug do drugega. Koliko neizgovorjenih željá, misli in strahu izraža en sam bežen pogled, ko se boječe in neodločno srečajo vaše oči.

Morda pa sta me slepili v tem odnosu moja prehuda občutljivost in nagnjenost k {analizi;razčlenjevanje}; morda Volodja sploh ni čutil istega kakor jaz. Bil je ognjevit, odkrit in nestanoviten v svojih navdušenjih. Navduševale so ga najrazličnejše stvari in predajal se jim je z vso dušo. 

Kar nenadoma ga je obsedla strast za podobami; slikal jih je sam, nakupil za ves svoj denar, prosil zanje učitelja risanja, očeta in babico. Potem je začel zbirati razne predmete za okras svoje mize – stikal je za njimi po vsej hiši, nato se je spet vrgel na romane, ki jih je dobival naskrivaj, in bral cele dneve in noči ... Nehote sem se navdušil za njegove strasti, toda bil sem preponosen, da bi ga posnemal, ter premlad in nesamostojen, da bi si izbral svojo pot. Nobeni stvari pa nisem bil tako nevoščljiv kakor bratovemu srečnemu, plemenitemu in odkritemu značaju, ki se je posebno ostro pokazal v najinih sporih. Čutil sem, da ravna dobro, toda posnemati ga nisem mogel.

Nekoč, ko je najbolj ognjevito zbiral razne predmete, sem prišel k njegovi mizi in po nesreči razbil prazno stekleničko.

»Kdo te je prosil, da šariš po mojih stvareh?« je rekel Volodja, ko je stopil v sobo in opazil nered, ki sem ga bil naredil med lično okrasno ropotijo na njegovi mizi. »In kje je steklenička? Gotovo si jo ...«

»Po nesreči sem jo prevrnil, pa se je razbila; menda ni take škode?«

»Prosim te, da se nikdar več ne dotikaš mojih stvari,« je rekel, začel sestavljati kosce razbite stekleničke in jih potrto gledal.

»Prosim, nikar ne ukazuj!« sem odgovoril. »Če sem razbil, sem pač razbil, kaj se bova pričkala!«

In sem se prav prisiljeno nasmehnil.
(Besedilo se nadaljuje na naslednji strani.)

<NAZAJ
>NAPREJ390/463