Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Pomen gozda

   

S pomočjo grafa zapiši dva glavna vzroka za izsekavanje tropskega deževnega gozda:

Odgovor: gojenje goveda in kmetijstvo majhnega obsega.


V čem se razlikujejo vzroki izsekavanja amazonskega gozda v Braziliji od izsekavanja svetovnega tropskega gozda?

V Braziliji je glavni vzrok izsekavanja gojenje goveda , v svetovnem merilu pa kmetijstvo majhnega obsega. Kmetijstvo velikega obsega v svetovnem merilu izseka še enkrat več gozda kot v Braziliji. V Braziliji se izseka malo gozda v primerjavi s sečnjo v svetovnem merilu.

Tropski deževni gozd ohranja stabilnost svetovnega podnebja in biotsko raznovrstnost, podpira preživetje staroselskih plemen, predstavlja zalogo vode, s svojo pestrostjo rastlinskih vrst omogoča pridobivanje zdravilnih učinkovin.

V 80-ih letih prejšnjega stoletja se je zaradi pritiskov mednarodne skupnosti odnos do tropskega deževnega gozda spremenil. V ospredje je prišla politika trajnostnega in sonaravnega razvoja.

Kako lahko pomagamo ohraniti tropski deževni gozd? Posameznik kot potrošnik lahko veliko vpliva na okolje s premišljenim kupovanjem izdelkov:
 • Kupujmo krajevno hrano. Omejimo uživanje od daleč pripeljane hrane (npr. tropskih sadežev).
 • Pri kupovanju mesnih izdelkov preverimo izvor in krmo (brez soje).
 • Kupujmo izdelke iz pravične trgovine.
 • Zmanjšamo uporabo izdelkov iz aluminija in takšne hrane, ki je v aluminijevi embalaži.
 • Ne kupujmo izdelkov iz tropskega lesa.
 • Ne kupujmo papirnatih izdelkov iz celuloze tropskega lesa. Omejimo uporabo.

FSC je oznaka za Forest Stewardship Council in je pogosto na izdelkih iz tropskih deževnih gozdov. To je neprofitna organizacija, ki zagotavlja, da je izdelek nastal z zakonitim sekanjem in upoštevanjem ohranjanja krajevnega okolja.

Izsekavanje gozda v Amazonskem nižavju je zeleni talni vzorec spremenilo v rjavega.

          Znak FSC

<NAZAJ
>NAPREJ160/177