Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Širjenje puščav

Širjenje puščav ali opuščavljanje je uničevanje zemljišč. Pojavlja se v polpuščavskem svetu. V tem procesu je zaradi naravnih sprememb in človekovih posegov v naravo uničena rastlinska plast. Zaradi pomanjkanja vode se ne obnovi več.

Opuščavljanje (dezertifikacija) je planetarni ekološki in okoljski problem. Peščeni viharji, ki divjajo v večjih svetovnih puščavah, lahko dosežejo kraje, ki so več tisoč kilometrov oddaljeni od nastanka viharja. Puščavski pesek iz Sahare lahko doseže tudi Slovenijo.

Opuščavljanje je proces, ki nastaja dalj časa in prizadene več generacij. Je samookrepitveni proces. Ko se enkrat začne, raste čedalje bolj hitro in razmere so vse slabše.

Opuščavljanje

 

S pomočjo zemljevida zapiši območja, ki jih ogroža opuščavljanje.

Puščave se širijo na četrtini Zemljinega površja. Opuščavljanje je prizadelo že 70 % vseh sušnih predelov, kjer živi tri četrtine svetovnega prebivalstva. Območja s puščavsko ranljivostjo se vsako leto povečujejo. Širjenje puščav je svetovni problem, ki se ne tiče le revnega območja, ampak zadeva ves svet. Zmanjševanje kmetijskih površin, ki ga povzroča opuščavljenje, in povečevanje števila prebivalstva vodita v lakoto.

Puščava V Sahelu se pušave najhitreje širijo Opuščavljanje povzroča tudi pretirana paša

Kako se s tujko imenuje opuščavljanje?
<NAZAJ
>NAPREJ161/177