Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Na Obali prve češnje, v gorah še sneg

Podnebje na nekem območju določajo temperaturne razmere. Temperatura je odvisna tudi od reliefa oz. nadmorske višine, rastlinskega pokrova ter izpostavljenosti terena.

Z nadmorsko višino se zračna temperatura manjša. Povprečna letna temperatura se na vsakih 100 m spusti za približno 0,6 °C. Tudi osončenost pobočja ima velik vpliv na temperaturne razmere. V zaprtih dolinah in kotlinah se v hladni polovici pogosto pojavljajo jezera hladnega zraka s temperaturnim obratom in takrat temperatura z višino narašča, namesto da bi padala. Temu pojavu pravimo tudi inverzija.

Temperaturni obrat ali temperaturna  inverzija

 

 

 

 

Na geografsko razporeditev povprečne letne temperature vplivata reliefa in morje. Najtopleje je blizu morja, v Vipavski dolini in v Goriških Brdih, kjer je povprečna letna temperatura nad 12 °C. Topleje (od 10 do 12 °C) je tudi v ostalih Obsredozemskih pokrajinah in v nižinah vzhodne Slovenije. V nižjih predelih osrednje Slovenije je povprečna letna temperatura med 8 in 10 °C. Najhladneje je v gorah, kjer je na najvišjih vrhovih povprečna letna temperatura pod 0 °C.
Za temperaturo v Sloveniji je značilen dnevni in sezonski potek. Najvišje dnevne temperature so običajno okoli 14. ure, najnižje tik pred sončnim vzhodom. Najtoplejši mesec je običajno julij, v gorah avgust. Najhladnejši mesec je januar, v gorah pa običajno februar.

Temperature v Sloveniji
Najnižje temperature
Najvišje temperature

<NAZAJ
>NAPREJ29/241