Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Živalstvo

Za Slovenijo velja, da je ena izmed držav z nadpovprečno biotsko (rastlinsko in živalsko) raznovrstnostjo, z veliko vrstami na majhnem prostoru, saj premore okoli 24.000 vrst živih bitij. Od živalskih vrst, ki živijo na ozemlju Slovenije, je ogroženih in na rdeči seznam vključenih nad 2000 vrst. Najbolj ogrožene so dvoživke, za njimi plazilci in sesalci. 


Zavarovane živali je prepovedano loviti, ubijati, zastrupljati, prodajati, kupovati, jih namerno vznemirjati v njihovem naravnem okolju, jih poškodovati, zbirati, prenašati njihove razvojne oblike (npr. žabje paglavce). Primeri zavarovanih živali v Sloveniji so: krastača, smokulja, navadni gož, pozidna kuščarica, močvirska sklednica, potočni rak, nekatere vrste žuželk. 

Človeška ribica

Človeško ribico imenujemo tudi proteus ali močeril. Prvi jo je opisal Janez Vajkard Valvazor v Slavi vojvodine Kranjske. Opisal jo je kot zmajevega mladiča, saj ima telo kačaste oblike, štiri noge in nesorazmerno dolgo glavo, ki se konča s sploščenim gobčkom, v katerem so drobni zobje. Ima zelo tanko, prosojno kožo, nima oči, zato pa ima zelo dobro razvit voh, sluh in okus. Diha z zunanjimi škrgami in ima preprosta pljuča. Hrani se z rakci, žuželkami in polži. Zaradi pomanjkanja hrane v podzemlju zmore dolgo  stradati. 

V Sloveniji živita beli močeril in črni močeril. Črni močeril ima temno kožo in dobro razvite oči.

Človeška ribica ne živi le v Sloveniji. Njen življenjski prostor je v podzemnih vodah Dinarskega krasa. Živi v porečju reke Soče pri Trstu, v podzemlju Krasa, preko Hrvaške do reke Trebišnjice v Hercegovini. V 19. stoletju so jih lovili in so bile specialiteta v  tržaških gostilnah.

Po človeški ribici se imenuje tekmovanje iz znanja biologije - Proteusovo tekmovanje.

Proteus

S pomočjo svetovnega spleta odgovori na vprašanje. Kako se človeška ribica orientira v temnem prostoru?

<NAZAJ
>NAPREJ33/241