Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Vpliv katalizatorja

Način, kako iz reaktantov nastane aktivacijski kompleks in kako le-ta razpade v produkte, imenujemo mehanizem kemijske reakcije, tudi pot reakcije. Mehanizem kemijske reakcije je za isto reakcijo pri istih pogojih vedno enak. Lahko pa tretja snov vpliva na to 'pot' reakcije, za katero je potrebna drugačna, nižja ali višja, aktivacijska energija. Če je ta pot energetsko ugodnejša, reakcija poteče hitreje, snov, ki povzroči to spremembo, pa imenujemo katalizator. Katalizator je torej snov, ki pospeši hitrost kemijske reakcije, sam pa se pri reakciji ne spremeni.


Za reakcijo s katalizatorjem potrebujemo manj energije. Podobno kot z manj energije in hitreje pridemo na drugo stran hriba, če se peljemo skozi tunel.

Reakcije, ki potekajo ob katalizatorju, imajo manjšo aktivacijsko energijo. Pri isti temperaturi bo zato lahko več delcev reaktanta vstopilo v reakcijo, reakcija bo hitrejša, kot lahko vidimo na spodnji sliki.

Tudi biokemijske reakcije potekajo s katalizatorjem. Katalizator v tem primeru imenujemo encim. Encimi so beljakovinske molekule, ki imajo značilno tridimenzionalno obliko in določeno površino, ki omogoča encimu, da lahko reagira s točno določeno molekulo. Brez encimov bi reakcije v živih organizmih potekale zelo počasi ali sploh ne.

Biološka reakcija dekarboksilacije uroporfirinogena, ki je ena od stopenj v sintezi hema, bi brez encima uroporfirinogen dekarboksilaza potekala 2,3 milijarde let, z encimom pa poteče v nekaj milisekundah.

<NAZAJ
>NAPREJ13/245