Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Merjenje pH

Limonov sok, jabolko, kis ... naša čutila takoj prepoznajo kot kislo. Vseh snovi pa ne moremo preizkušati s čutili. Kako sicer lahko preverimo kislost? 

Ko si pripravimo čaj z limono, opazimo spremembo barve čaja. Detergent spremeni barvo rdečega vina v modro.

Vsake take naravne spojine, ki spremenijo barvo ob določeni spremembi koncentracije oksonijevih ionov, lahko uporabljamo kot pokazatelje oz. indikatorje kislin in baz.

Kot kislinsko-bazne indikatorje uporabljamo sintezne šibke organske kisline ali baze, katerih ravnotežje se pri določeni koncentraciji oksonijevih ionov pomakne v smeri neionizirane kisline HIn, ki ima barvo 1, ali pa v smeri ionizirane kisline In, ki ima barvo 2:
HIn(aq) + H2O(l) $\rightleftharpoons $ H3O+(aq) + In(aq)
barva 1           barva 2

Katera barva indikatorja bo prevladovala v močno kisli raztopini? Barva 1 ali 2? 1

Ker različni indikatorji spremenijo barvo pri različnem pH, lahko s kombinacijo več indikatorjev dobimo t. i. univerzalni indikator za merjenje pH.


Na podlagi zgornje slike ugotovite barvo indikatorja pri danem pH.

Metiloranž bo pri pH = 1 rdeče barve. Fenolftalein bo pri pH = 4 brezbarven . Alizarin rumeno bo pri pH je 6 rumene barve.

pH-meter

pH pa lahko merimo tudi z elektronsko napravo, ki s stekleno elektrodo meri električno napetost, ta pa je odvisna od koncentracije oksonijevih ionov. pH-meter je treba predhodno umerjati s standardnimi raztopinami pufrov, pomembna pa je tudi temperatura pri kateri merimo.

<NAZAJ
>NAPREJ87/245