Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Soli v našem okolju

Morda najbolj "znana" sol je kuhinjska sol. Glavna sestavina kuhinjske soli je natrijev klorid s kemijsko formulo NaCl.Ponovimo, kar ste se v poglavju o povezovanju delcev naučili o ionski vezi. Natrijevi kationi in kloridni anioni se med seboj močno privlačijo. Med njimi nastane močna ionska vez.

Kvalitetna sol vsebuje najmanj 97 % natrijevega klorida, vsebuje pa tudi magnezijeve in kalcijeve spojine ter jod. Jod je za organizem pomemben, ker preprečuje golšavost.

Kuhinjsko sol uporabljamo v kulinariki, v organizmu pa ima v ustreznih količinah posebno, fiziološko vlogo. V telesnih tekočinah namreč pomaga ohranjati ravnovesje ionov.

Zaradi svoje uporabnosti je imela sol v zgodovini velik pomen. Bila je dragocena surovina in strateško trgovsko blago. Imeti sol je pomenilo imeti bogastvo in moč.

Morska sol nastaja v solinah. Soline so prostor ob morju, ki je urejen za pridobivanje soli iz morske vode. Največje delujoče slovenske soline so Sečoveljske soline.

Sečoveljske soline

Poznamo tudi kameno sol, ki jo kopljejo v rudnikih soli. Kameni soli, ki ne vsebuje joda, le-tega dodajajo v obliki kalijevega ali natrijevega jodida. Pretirano uživanje soli je lahko zdravju tudi škodljivo, saj zvišuje krvni tlak.

Natrijev klorid uporabljamo tudi za posipanje cest pri temperaturi do 8 °C. Mokro soljenje (mešanica soli in raztopine kalcijevega klorida ali magnezijevega klorida) učinkuje do temperature 18 °C in je namenjeno za preventivno posipavanje, predvsem pa za preprečevanje in odstranjevanje poledice.

<NAZAJ
>NAPREJ249/264