Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Povzetek

Kisline in baze mnogokrat uporabljamo za čiščenje.

Baze so med drugim tudi v izdelkih za osebno higieno in izdelkih, ki jih uporabljamo v gospodinjstvu.

Zobna krema vsebuje bazične snovi, nekatera mila prav tako, pa tudi pecilni prašek, ki ga uporabljamo za pripravo peciva in kruha.

Tudi soli so v našem življenju izredno pomembne.

Kalcijev karbonat (apnenec) je zelo trd in odporen in ga uporabljajo v gradbeništvu, pri proizvodnji cementa, iz njega delajo tudi steklo.

Kalcijev hidroksid (gašeno apno) se uporablja za pripravo malte v gradbeništvu; za uničevanje škodljivcev in dezinfekcijo pa se uporablja v pleskarstvu.

Natrijev klorid, kuhinjska sol, se uporablja v prehrani, pa tudi za posipanje cest.

Kalcijev sulfat se uporablja v zdravstvu, pri proizvodnji mavca, v zobnih kremah pa najdemo natrijev hidrogenkarbonat.

Kisli dež so kisle padavine, ki jih povzročajo predvsem emisije žveplovega dioksida in dušikovih oksidov v atmosferi. Omenjeni plini se raztapljajo v vodi v zraku in jo naredijo kislo. Kisli dež povzroča poškodbe na rastlinah in drugih živih bitjih, pa tudi na stavbah in spomenikih.

Učinek kislega dežja na spomenik

<NAZAJ
>NAPREJ251/264