Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Predstavitev podatkov

Napravi kratko preiskavo o tem, kako barvo oči imajo tvoji sošolci. Izpolni preglednico, kamor v prvi stolpec vpišeš barvo oči (na primer: modre, rjave, zelene...), v drugi stolpec pa število učencev s tako barvo oči. Ko boš polnil preglednico, se bo izrisal izbrani grafični prikaz podatkov.

Barva Število


Stolpični diagram Tortni diagram

Podatke, zbrane v preglednici, prikažemo z izbranim grafičnim prikazom, na primer s stolpci, vrsticami ali tortnim (krožnim) prikazom.

Izdelamo lahko tudi pisno poročilo o tem, kaj smo s preiskavo zanimivega odkrili. Poročanje bo še bolj zanimivo, če bomo izdelali tudi plakat.

Primer

Učenci so zbrali podatke o tem, kako hitro so vozili avtomobili mimo njihove šole.
Hitro x x x x x x x x x 
9
Zmerno x x x x x x x x x x
10
Počasi x x x x x x 6

Preštej, koliko avtomobilov je vozilo hitro, koliko zmerno in koliko počasi. Izpolni preglednico in izberi grafični prikaz zbranih podatkov.

Oznaka Vrednost


Prikaz s stolpci Prikaz z vrsticami
Mimo šole je v času opazovanja peljalo 25 avtomobilov. Največ avtomobilov je vozilo zmerno .
<NAZAJ
>NAPREJ549/557