Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Naloge

1.

Z anketnim vprašalnikom razišči, koliko knjig ste prebrali za domače branje in katera je bila vaša najljubša. Podatke zberi in uredi v preglednici in jih prikaži še s prikazom s stolpci ali vrsticami.

2.

Razišči, koliko nedelj, torkov in vseh dni ima vsak mesec posebej in koliko celo leto $2013$.

3.

Poznaš igro Par - nepar? To je igra za dva. Najprej se odločita, kdo je "par" in kdo "nepar". Nato oba hkrati pokažeta izbrano število prstov na eni roki. Nato seštejeta prikazane prste na rokah in določita zmagovalca. Če je število sodo, zmaga "par", če je število liho, zmaga "nepar". 

Odigrajta s sošolcem igro dvajsetkrat. Sproti si zapisujta, kdo je zmagal. Kdo je zmagovalec po dvajsetih igrah?

Raziščita, ali je igra poštena. To pomeni, da imata oba igralca enake možnosti za zmago.

Najbolje bo, da izpolnita preglednico. Recimo, če oba pokažeta $1$ prst, je skupno število prstov $2$, kar pomeni, da je zmagal par, zato v preglednico vpišemo P. Če pa bi en pokazal $3$ prste, drugi pa $2$, je skupna vsota prstov $5$, torej zmaga ne par in v preglednico ($3.$ stolpec, $2.$ vrstica) vpišemo N.
 Število prstov
$1$
$2$
$3$
$4$
$5$
 $1$
 P N P N P
 $2$ N P  N P N
 $3$ P N P N P
 $4$ N P N P N
 $5$ P N P N P

Par in Nepar lahko prste prikažeta na 25 različnih načinov. V 13 primerih zmaga Par. V 12 primerih zmaga Nepar.
Več možnosti za zmago ima: par .

<NAZAJ
>NAPREJ553/557