Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Naloga z odveč podatki

Branjevki Marija in Vesna prodajata krompir in jabolka za ozimnico. Jabolka so pri Mariji $20$ centov dražja kot pri Vesni, kjer stanejo $1,10\, {\rm €}$. Branjevka Marija prodaja krompir v vrečah po $7\, {\rm kg}$ po ceni $5\, {\rm €}$ za vrečo in pri vsaki vreči podari še $1\, {\rm kg}$ krompirja. Branjevka Vesna pa ima vreče, ki tehtajo $22\, {\rm kg}$, po ceni $20\, {\rm €}$ za vrečo in podari še $2\, {\rm kg}$ za vrečo.

Kupili bomo $72\ {\rm kg}$ krompirja. Koliko lahko prihranimo, če pametno izberemo branjevko?

RAZUMEM

NAČRTUJEM

Najprej ugotovim, koliko stane $72\ {\rm kg}$ krompirja pri Vesni in koliko pri Mariji. Od večjega zneska odštejem manjšega in izračunam prihranek.

REŠUJEM

Ali so v nalogi podatki, ki jih ne potrebuješ?

Katero branjevko naj izberemo?

Izračunam prihranek.

$60-45=$ 15

PREGLEDAM IN ODGOVORIM

Če izberemo branjevko Marijo, prihranimo 15 $\ {\rm €}$.
<NAZAJ
>NAPREJ400/500