Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila
4.

Poveži nalogo z ustreznim vprašanjem.

5.

Na starih pomorski karti so razdalje podane v morskih miljah. Na sliki so zapisane razdalje v centimetrih. Merilo karte je: $1\, {\rm cm}$ je $5$ morskih milj. V morskih miljah izračunaj oddaljenost otokov od pristanišča. 

 

Otok A-pristanišče: 25 morskih milj.

Otok B-pristanišče: 10   morskih milj.

Otok C-pristanišče: 20 morskih milj.

6.

Načrti mesta so pogosto narisani v merilu $1:15\, 000$. Od vzhodnega do zahodnega roba mesta je na načrtu $26\, {\rm cm}$, od severnega do južnega pa $34\, {\rm cm}$. Janez in Andrej živita drug od drugega oddaljena $3\, {\rm km}$. V SV delu mesta je trg, ki je od centra mesta oddaljen $3\, {\rm km}$. Koliko kilometrov prehodita prijatelja, če se podasta na pot od severnega roba mesta proti južnemu robu mesta? Koliko je razdalja med Janezom in Andrejem na načrtu?
Naloga ima tudi nekaj odvečnih podatkov. Poišči jih.

<NAZAJ
>NAPREJ403/500