Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Širjenje svetlobe

Svetila oddajajo svetlobo, ki se širi v prostor v okolici svetil. Nekatera svetila oddajajo svetlobo v vse smeri. To so običajno svetila, s katerimi osvetljujemo prostore. Tudi Sonce je svetilo, ki oddaja svetlobo v vse smeri. Svetila, kot so na primer laserji, pa usmerijo svetlobo točno v določeno smer. 

Širjenje svetlobe ponazorimo s svetlobnim žarkom, ki ga narišemo kot poltrak z izhodiščem v svetilu.

Širjenje svetlobe vidimo tudi na sliki svetilnika. Tam, kjer svetloba neovirano potuje naprej, so vidni svetlobni curki. Vidimo jih, ker svetloba svetilnika osvetljuje majhne delce v zraku (prah, majhne vodne kapljice).

Svetloba opravi v eni sekundi skoraj 300 000 km.

Oceni, koliko časa potuje svetloba od Sonca do Zemlje in od Lune do Zemlje. Sonce je oddaljeno od Zemlje 150 000 000 km, Luna pa približno 385 000 km.

Kadar svetloba pade na oviro, ki ne prepušča svetlobe, za oviro nastane senca. Velikost in usmerjenost sence izbranega predmeta je odvisna od položaja svetila glede na predmet ter od velikosti predmeta.

Opazuj položaj Sonca ter velikost in usmerjenost svoje sence podnevi. Kaj opaziš?

Na animaciji premikaj svetlobni vir, ki oddaja svetlobo v vse smeri, in opazuj, kako se spreminjata lega sence na steni in njena velikost.

Zakaj je v senci za hišo, ko Sonca ne vidimo, vseeno svetlo?

<NAZAJ
>NAPREJ73/332