Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Svetloba ima energijo

Iz izkušenj vemo, da nam je na soncu prijetno toplo. Sonce oddaja svetlobo, ki ogreva zemeljsko površje in predmete na njej. Temnejša kot je površina predmetov, več svetlobe se vpije vanje, bolj se telesa ogrejejo. To izkoriščamo pri izgradnji kolektorjev za ogrevanje vode.

Tudi nekatere živali znajo dobro izkoriščati sončno energijo za ogrevanje teles (kače, kuščarji, severni medvedi ...).

Severni medved ima črno kožo in bele dlake za varovalno barvo. Njegove dlake so votle, zato lahko skozi njih prodre sončna svetloba, če se naježi. Tako si lahko medved hitro ogreje črno telo.

Pobarvaj eno plastenko z belo, drugo pa s črno barvo, vanju nalij vodo in ju postavi na sonce. Čez nekaj časa izmeri temperaturo vode v obeh plastenkah. Kaj opaziš?

Sprememba snovi

Sončna energija omogoča spremembo agregatnih stanj snovi, na primer taljenje ledu in izhlapevanje vode v ozračje. Voda pri tem spreminja fizikalne lastnosti. 

Sončna energija je tudi vir energije za živa bitja. Rastline jo potrebujejo pri procesu fotosinteze. Živalim pa so običajno prav rastline glavni vir hrane oziroma energije.

Električni tok

S sončnimi celicami izkoriščamo svetlobo vse bolj tudi za pridobivanje električne energije. 

 Solarna svetilka
računalo
 Sončna elektrarna

Prenos informacij

Svetlobo lahko izkoriščamo tudi za prenos informacij. Za sporazumevanje uporabljamo svetlobne znake, ki jih dajejo posebne naprave, kot so svetilniki, semaforji ali razne kontrolne lučke.

<NAZAJ
>NAPREJ74/332