Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Svetlobni vir oddaja svetlobo in osvetljuje telesa v njegovi okolici. Telo lahko vidimo, če naše oči zaznajo svetlobo, ki prihaja od telesa.

Svetila

Svetilo je telo, ki oddaja svetlobo. Ločimo naravna in umetna svetila. Med naravna svetila štejemo zvezde, kot so naše Sonce, strele, ogenj, vulkanski izbruhi in nekatere živali, ki s kemijsko reakcijo ustvarjajo svetlobo (kresnica, globokomorske ribe, lignji ...).
  Sonce  Ogenj  Kresnica
Med umetna svetila štejemo svetlobna telesa, ki jih je naredil človek. To so sveče, petrolejke, bakle in različne sijalke, ki za svoje delovanje potrebujejo električno energijo.Sijalka
 Sveča  Petrolejka

Širjenje svetlobe

Svetila oddajajo svetlobo v različne smeri. Širjenje svetlobe ponazorimo s svetlobnimi žarki. Kadar svetloba naleti na oviro, skozi katero ne more, za oviro nastane senca. Širjenje svetlobe lahko včasih opazimo tudi v obliki svetlobnih curkov, ki jih vidimo zato, ker se svetloba odbija (siplje) na majhnih delcih v zraku. 

Svetloba ima energijo

Sonce oddaja svetlobo, ki ogreva zemeljsko površje in predmete na njej, omogoča spremembo agregatnih stanj snovi in s tem kroženje vode v naravi.

Sončna energija je nepogrešljiva tudi v procesu fotosinteze, kjer rastline proizvajajo hrano zase ter s tem tudi za živali in ljudi.
V zadnjem času sončno energijo s pridom izkoriščamo tudi za pridobivanje električne energije.

<NAZAJ
>NAPREJ75/332