Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Pomen bakterij v ekosistemu

Bakterije so preprosto zgrajeni enocelični organizmi. Bakterijske celice so manjše kot živalske ali rastlinske celice. Prisotnost bakterij v vsakdanjem življenju lahko opazimo npr. pri gnitju hrane ali kisanju mleka.

Bakterije živijo skoraj povsod: najdemo jih v celinskih vodah, v morjih in oceanih, v prsti, v živalih in rastlinah, celo v bližini termalnih vrelcev ipd. Večina vrst bakterij je koristnih, saj so razkrojevalci organskih ostankov živih bitij, nekatere bakterije so potrošniki (npr. Acidophylus) in proizvajalci (npr. cianobakterije). Večina pri človeku ali drugih živih bitjih ne povzroča bolezni. Bakterije lahko živijo v sožitju z drugimi živimi bitji (npr. bakterije Cellulomonas v prebavilih nekaterih živali razgrajujejo celulozo, ki jih žival sama ne more prebaviti). Bakterije lahko živijo kot zajedavci (npr. Vibrio cholera) v drugih organizmih in jih z odžiranjem hrane oslabijo ali celo povzročijo njihovo smrt. Brez bakterij bi življenje na Zemlji počasi zamrlo.

V enem samem gramu prsti je povprečno $40$ milijonov bakterij in približno $1$ milijon bakterij v enem mililitru sveže vode (ne vode iz pipe!). Po ocenah znanstvenikov masa vseh bakterij, ki živijo na Zemlji, presega maso vseh rastlin in živali.

Teoretična in realna rast števila bakterij

<NAZAJ
>NAPREJ116/332