Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Pomen bakterij za človeka

Bakterije so povsod v naravi, tudi v človeku ali na njem. Nekatere bakterije človek izkorišča za svoje potrebe, predvsem pri predelavi hrane. S pomočjo bakterij izdelujemo kis, jogurte ali kisamo repo in zelje. S pomočjo bakterij v laboratorijih izdelujejo zdravila antibiotike, inzulin (za sladkorne bolnike), ocetno kislino, mlečno kislino ...

V črevesju zdravega odraslega človeka je približno $2 kg$ bakterij. Znanstveniki so ugotovili, da v črevesju živi od $500$ do $1.000$ različnih vrst bakterij (in enoceličnih gliv). Večina je koristnih in ščitijo črevesje pred škodljivimi vsiljivci, spodbujajo imunski sistem ter pomagajo pri razgradnji hrane.

Bakterije so problem v gospodinjstvu, kjer povzročajo kvarjenje hrane. Zato smo razvili veliko načinov podaljševanja obstojnosti hrane.

Razmisli, kako v vsakdanjem življenju upočasnimo, ustavimo ali preprečimo delovanje bakterij in tako podaljšamo obstojnost hrane.

Nekatere bakterije povzročajo tudi škodo in bolezni

Številne bakterije povzročajo kvarjenje živil. Le nekatere bakterije so človeku nevarne, vendar pa so med njimi tudi take, ki povzročajo smrtno nevarne bolezni.

Se še spomniš, katere bolezni povzročajo virusi in katere bakterije? Razvrsti bolezni v ustrezno skupino.

<NAZAJ
>NAPREJ118/332