Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Morski ekosistemi

Ločimo lahko dva osnovna tipa morskih ekosistemov: odprto morje in obrežno morje.

Obrežno morje je območje ob morski obali in v globino sega do 200 metrov. Ker je v tem ekosistemu veliko svetlobe ter veliko snovi, ki jih v morje prinašajo reke ali vetrovi, ki pihajo z obal na morje, je ta del morja tudi najgosteje naseljen. Značilni proizvajalci obalnega morja so alge. Na skalnatem morskem dnu živijo številne vrste rakov in polžev. Ob obali živijo predvsem ribe, ki ne živijo v jatah, temveč se samostojno skrivajo med skalami in kamenjem (škarpena, murena) ali v peščenem morskem dnu (morski list, skat). Na peščenem morskem dnu živijo predvsem školjke, ki rijejo po podlagi in filtrirajo vodo.

Odprto morje je največji ekosistem na svetu. Na odprtem morju prevladuje plankton, ki ga sestavljajo enocelične alge, ki so glavni proizvajalci kisika v morjih, enocelične živali, ki se prehranjujejo predvsem z algami, ter številne mnogocelične planktonske živali: ličinke rakov, morskih ježkov, ribje mladice in klobučnjaki. Največ planktona je tik pod vodno gladino, kjer se alge zaradi največ svetlobe uspešno razmnožujejo. Glavni plenilci morij so številne vrste rib (tun, morski pes, barakuda, trska) in sesalcev (delfini in kiti). Za ribami oprezajo tudi številni ptiči (galebi, albatrosi, čigre).


Plankton (1000-kratna povečava)

Rumenoplavuti tun

Življenje v jati

Filtriranje vode

Življenje v mrzlih in temnih globinah

<NAZAJ
>NAPREJ272/332