Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Vulkanski izbruhi

Do vulkanskih izbruhov prihaja na stikih litosferskih plošč, zlasti na območjih, kjer se plošči razmikata ali se ena spodriva pod drugo. Ob vulkanskem izbruhu se v ozračje sprostijo velike količine vulkanskega pepela in prahu. Zlasti drobni prašni delci ostanejo dolgo v zraku in ovirajo pot svetlobe do tal. S tem se zmanjša ogrevanje tal, zaradi česar se temperatura na območju, ki so ga zastrli prašni delci, občutno zniža. Pomanjkanje svetlobe zmanjša ali ustavi procese fotosinteze in torej onemogoča rastlinam izdelavo hranilnih snovi. Zato rastlinojedci nimajo hrane in posledično tudi ne mesojedci. Ravnovesje v okolju se začne vzpostavljati šele, ko se izboljšajo življenjske razmere, ko se poleže vulkanski prah in pepel.


Vulkanski izbruh, pri katerem se vulkan bruha raztaljene kamnine - lavo (Kilauea Iki, Havaji).

Cunamiji

Cunami je val na morski gladini ali skupina takšnih valov, ki nastanejo zaradi potresa, zdrsa zemeljskih tal, ognjeniškega delovanja ali padca meteorita v morje ali blizu morja. Na odprtem morju so nizki in se premikajo zelo hitro, v plitvi vodi pa se njihova hitrost upočasni, posledično pa naraste njihova višina. Nekateri cunamiji so višji kot deset metrov, lahko tudi več kot trideset metrov. Ob nizkih obalah lahko prodrejo daleč v notranjost celine, tudi po več kilometrov. Cunamiji običajno uničijo rastlinstvo, prekrijejo tla z velikimi količinami blata ter s tem močno spremenijo razmere v okolju. Od cunamijev prizadeto okolje potrebuje več let, da se povrne v prvotno stanje. Tako visoki valovi povzročijo tudi ljudem ogromno materialno škodo in terjajo veliko žrtev.

Cunami v Indijskem oceanu leta 2004

<NAZAJ
>NAPREJ319/332