Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Potresi

Potres je sunkovito nihanje tal, ki nastane zaradi premikanja litosferskih plošč. Večina potresov je tako šibkih, da jih niti ne zaznamo. Občasno se tla stresejo tako močno, da to občutimo. V redkih primerih so potresi tako močni, da povzročijo velike spremembe v okolju.

Kaj je eipcenter in kaj hipocenter


Epicentri potresov v obdobju od 1963 do 1998.

Oglej si zgornji zemljevid epicentrov potresov in oceni, ali je Slovenija na potresno aktivnem območju.

Poplave

Ponekod so poplave redne, vsakoletne oz. sezonske in temu je tudi prilagojeno življenje ob reki. Primer ekosistema, kjer so poplave redne, so poplavni gozdovi ali logi. Poplave veljajo za naravno nesrečo, kadar so vodostaji veliko večji od povprečja, kar se zgodi zelo redko. Temu pojavu pravimo tudi 'stoletne vode'. Takrat je prizadeto predvsem okolje ob reki in tak ekosistem potrebuje več let ali desetletij, da se vzpostavi v prvotno stanje.

Poplave v Sloveniji

Oglej si zemljevid območij poplav na Slovenskem. Čeprav poplave ogrožajo sorazmerno majhne površine, pa so ravno ob vodotokih številna mesta in manjša naselja. Iz zemljevida razberi, ali je med ogroženimi tudi tvoje naselje ali katero bližnje mesto.

<NAZAJ
>NAPREJ320/332