Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Posledice kopičenja toplogrednih plinov v ozračju

Posledica kopičenja toplogrednih plinov v ozračju je učinek tople grede. Najpomembnejši toplogredni plin je ogljikov dioksid, katerega koncentracija se veča zaradi vpliva človeka. Čeprav je ogljikov dioksid potreben rastlinam za proces fotosinteze, pa imajo rastline le omejeno sposobnost vezave ogljikovega dioksida. Kadar je vnos ogljikovega dioksida v ozračje večji, kot ga zmorejo rastline vezati, se začne le-ta kopičiti v ozračju. 

Oglej si animacijo, v kateri je razložen učinek tople grede

Zaradi povišane temperature se sproščajo tudi naravni toplogredni plini

Povišana temperatura ozračja pa vpliva tudi na sproščanje naravnih toplogrednih plinov. Na severu Rusije in Kanade so območja trajno zamrznjenih močvirnih tal, za katera je značilno, da se v toplem delu leta odtali le tanek zgornji sloj. Zaradi povečanih temperatur se tali vse debelejši sloj tal, pri tem pa se sprošča plin metan, ki je prej bil vezan v zmrznjena tla. Toplogredni učinek metana je celo dvajsetkrat močnejši kot učinek enake količine ogljikovega dioksida.


Na območju trajno zamrznjenih tal v poletnih mesecih na površju v kotanjah nastanejo majhna jezerca.

Kje na svetu so območja trajno zamrznjenih tal, iz katerih se sprošča metan? Iz zemljevida razberi, v katerih državah je največ trajno zamrznjenih tal.

<NAZAJ
>NAPREJ326/332