Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Mehka in trda voda

V kapljicah vode v oblakih se raztapljajo plini iz zraka. V deževnici in drugih padavinah so raztopljeni plini: dušik, kisik in ogljikov dioksid.

Voda z raztopljenimi plini iz zraka je mehka voda. Voda, v kateri sta raztopljena kalcijev in magnezijev hidrogenkarbonat in nekatere druge mineralne snovi, je trda voda.

kalcijev karbonat (netopen) + ogljikov dioksid + voda → kalcijev hidrogenkarbonat (topen)

Trdota vode je odvisna od sestave tal. Na Krasu, Istri in obmorskih krajih so apnenčasta tla, zato je voda zelo trda. Manj trda je voda v okolici Ljubljane. Na Pohorju je v tleh manj apnenca in prevladujejo druge kamnine, zato voda ni tako trda.

Količino raztopljenih snovi v vodi, to pomeni trdoto vode, lahko ocenimo s penjenjem milnice. Enakim prostorninam deževnice in vodovodne vode dodajamo po kapljicah milnico in stresamo. Ocenimo količino pene.
Oglej si film in sklepaj, katere od ugotovitev so pravilne.

<NAZAJ
>NAPREJ22/332