Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Mehčanje vode, pitna voda

Na stenah posode, v kateri pogosto segrevamo vodo, opazimo belo oblogo. Bela obloga je kalcijev karbonat in magnezijev karbonat, ki nastaneta iz kalcijevega in magnezijevega hidrogenkarbonata, ki sta raztopljena v vodi. To je obratna reakcija od nastanka trde vode iz mehke.

kalcijev hidrogenkarbonat (topen)  →  kalcijev karbonat (netopen)

Čašo z vodo smo pustili stati, da je voda izhlapela. Na prvi sliki je čaša z vodo, na drugi sliki pa čaša, ko je voda izhlapela. Katere ugotovitve so pravilne?
Čaša z vodo
 
Čaša brez vode

Tudi v bojlerjih in ceveh centralne kurjave se nabira kotlovec, ki ovira pretok vode. Kotlovec sta kalcijev in magnezijev karbonat. Trdoto vode zmanjšamo z mehčanjem vode. Eden od postopkov za mehčanje vode je destilacija. Vodo lahko mehčamo tudi z dodatkom mehčal. V pralnih sredstvih so tudi mehčala, ki povečajo učinkovitost pranja. Vodo, ki jo uporabljamo v industrijskih kotlih za proizvodnjo vodne pare in kot hladilno vodo, pred uporabo mehčamo. Tako preprečimo izločanje kotlovca.

V Sloveniji za zdaj še ne čutimo pomanjkanja kakovostne pitne vode. Podzemne vode so vir pitne vode za 97 % prebivalcev Slovenije. Površinske vode in podtalnico moramo pred uporabo očistiti. Kako pripravimo pitno vodo?

<NAZAJ
>NAPREJ23/332