Padavine so mehka voda. V njih so raztopljeni plini iz zraka: dušik, kisik in ogljikov dioksid. V mehki vodi se zaradi raztopljenega ogljikovega dioksida raztapljajo mineralne snovi, predvsem kalcijev in magnezijev karbonat. Nastane trda voda, v kateri sta raztopljena kalcijev in magnezijev hidrogenkarbonat. Pri segrevanju trde vode nastaneta iz kalcijevega in magnezijevega hidrogenkarbonata kalcijev in magnezijev karbonat, ki se izločita kot kotlovec. Trdo vodo mehčamo z destilacijo ali z dodatkom mehčal. V Sloveniji je zelo trda voda na Krasu, Istri in obmorskih krajih, kjer so apnenčasta tla. Na Pohorju je v tleh manj apnenca in prevladujejo druge kamnine, zato je voda manj trda. Pri nas je glavni vir pitne vode podtalnica.
V trdi vodi je raztopljen kalcijev hidrogenkarbonat .
Pri segrevanju trde vode se izloči kotlovec.
V kotlovcu je kalcijev karbonat .