Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Padavine so mehka voda. V njih so raztopljeni plini iz zraka: dušik, kisik in ogljikov dioksid. V mehki vodi se zaradi raztopljenega ogljikovega dioksida raztapljajo mineralne snovi, predvsem kalcijev in magnezijev karbonat. Nastane trda voda, v kateri sta raztopljena kalcijev in magnezijev hidrogenkarbonat. Pri segrevanju trde vode nastaneta iz kalcijevega in magnezijevega hidrogenkarbonata kalcijev in magnezijev karbonat, ki se izločita  kot kotlovec. Trdo vodo mehčamo z destilacijo ali z dodatkom mehčal. V Sloveniji je zelo trda voda na Krasu, Istri in obmorskih krajih, kjer so apnenčasta tla. Na Pohorju je v tleh manj apnenca in prevladujejo druge kamnine, zato je voda manj trda. Pri nas je glavni vir pitne vode podtalnica.

Preberi spodnje besedilo in dopolni manjkajoče besede.

V trdi vodi je raztopljen kalcijev hidrogenkarbonat .

Pri segrevanju trde vode se izloči kotlovec.

V kotlovcu je kalcijev karbonat .

Katere ugotovitve o vodi v naravi so pravilne?

<NAZAJ
>NAPREJ24/332