Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Odboj svetlobe

Pokrajina je obsijana s soncem. Sončna svetloba se od vseh predmetov odbije proti našim očem zato jih vidimo. Opazimo, da se od gladkih predmetov (na primer zloščena avtomobilska karoserija) svetloba odbije drugače kot od druge okolice.

Odbojni zakon

Žarek svetlobe se od gladke površine odbije tako, da je odbojni kot enak vpadnemu kotu, vpadni in odbiti žarek pa ležita v ravnini, ki je pravokotna na zrcalo.

Svetlobni žarek ponazorimo z daljico in njegovo smer s puščico.

Odbojni zakon najlažje preverimo tako, da izmerimo vpadni in odbojni kot. Na spodnjem posnetku je prikazan poskus, pri katerem smo z laserjem pod različnimi koti posvetili na zrcalo.

Opazimo, da se svetloba vedno odbije pod enakim kotom, pod katerim vpade.

S preprostim eksperimentom se lahko o odbojnem zakonu prepričaš na lastne oči. Potrebuješ list papirja, svinčnik, geotrikotnik, žepno ogledalo in štiri bucike. Potek je razviden z videoposnetka.

<NAZAJ
>NAPREJ32/260