Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Atmosfera

V naravi lahko opazimo številne oblake, ki nastajajo, izginjajo ter potujejo po nebu. Zasledimo lahko tudi različne oblike padavin, ki omogočajo življenje na Zemlji, kot ga poznamo danes.

Takšni pojavi so mogoči le zato, ker Zemljo obdaja plast zraka, ki jo imenujemo atmosfera. Ta nima ostre meje z vesoljem. Do višine $5\;\rm{km}$ je približno polovica mase celotne atmosfere, do višine $20\;\rm{km}$ okoli $90\;\%$, do višine $50\;\rm{km}$ pa že več kot $99\;\%$. 

Ali veš, kateri plini v večini sestavljajo zrak, ki ga dihamo?

V naravi je zrak vlažen, ker vsebuje tudi vodne hlape ($\rm{H}_2\rm{O}$), ki lahko dosežejo $7$-odstotni delež.

V katerem agregatnem stanju lahko najdeš vodo v zraku?

Atmosferske plasti

Atmosfera je sestavljena iz različnih plasti, ki jih prikazuje spodnja slika. Plasti so razdeljene glede na določene lastnosti posamezne plasti (gostota, tlak, temperatura ...). Za lažjo predstavo so na sliki prikazana tudi plovila za potovanje okoli Zemlje, raziskovanje vesolja in uporabo sodobne tehnologije.

<NAZAJ
>NAPREJ231/260