Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Merjenje sil

Kako bi merili sile? 

Sila je fizikalna količina, s katero opišemo delovanje telesa na telo. Oglejmo si nekaj primerov takega delovanja. Uteži postavimo na različna telesa in opazujmo, kaj se zgodi z njimi. 

Čeprav uteži pritiskajo na vsa telesa enako, se različna telesa na to različno odzivajo.

Poglejmo, kaj se zgodi, ko uteži odstranimo.

Kaj se zgodi s posameznimi telesi po razbremenitvi?

S silami opisujemo delovanje teles med seboj, zato bomo velikost sile najlažje določili po njenem učinku na telo, torej, kaj se telesu spremeni zaradi vpliva drugega telesa.
Enaki sili povzročita na istem telesu enak učinek.

Prožna in neprožna telesa

Prožna in neprožna telesa ob delovanju sile nanje spremenijo obliko. Prožna telesa se po prenehanju delovanja vrnejo v prvotno obliko, neprožnim pa se oblika trajno spremeni. Telesa, ki pri delovanju sile ne spremenijo oblike, imenujemo toga telesa.  

Katera od teles, ki smo jih videli na posnetku, so prožna, katera neprožna in katera toga?

<NAZAJ
>NAPREJ111/260