Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Odboj svetlobe

Preden se lotimo odboja svetlobe, se spomnimo ključnih lastnosti svetlobe, ki smo jih spoznali v prejšnjem poglavju. Naučili smo se, da telesa vidimo, ker v oko prihajajo žarki od svetila ali od teles v okolici odbiti žarki. Kako pa svetlobni žarki potujejo po prostoru?

Na sliki izberi, katera slika pravilno ponazarja širjenje svetlobe od žarnice, ki sveti.

Premo črto, ki ponazarja smer širjenja svetlobe, imenujemo svetlobni žarek. Žarnico lahko obravnavamo kot točkast izvir svetlobe iz nje se svetloba širi radialno na vse strani. Iz žepne svetilke izhaja stožčasti ali divergentni snop svetlobe. Žarki v njem se med seboj razhajajo. Če uporabimo zaslonko, dobimo vzporedni ali paralelni snop.

Svetlobni žarki so skoraj vzporedni, če je svetilo od nas zelo oddaljeno npr. Sonce.

Žarke svetlobe, ki prodirajo skozi luknje med oblaki, imenujemo krepuskularni žarki (latinska beseda crepusculum pomeni zora), vidimo jih zvečer ali zjutraj. Žarki na sliki so skoraj vzporedni.

RAZMISLI: So se gospodu na sliki res izpraznile baterije v žepni svetilki?

<NAZAJ
>NAPREJ31/260