Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Merjenje in velikostne stopnje

Smiselno dopolni povedi.

Kupili smo novo stanovanje. V dnevni sobi bomo položili parket in kupili novo omaro za spalnico. Izmeriti moramo dolžino in širino dnevne sobe, dolžino prazne stene v spalnici in višino stropa. Za merjenje bomo uporabili merilni (kovinski, merilni, zvit) trak.

Ker bomo zamenjali še radiator v kopalnici, moramo izmeriti premer cevi. Kateri merilnik bomo uporabili?

Kako uporabljamo kljunasto merilo?


Najprej zapišemo vrednost na osnovni skali, ki se prekriva z ničlo na drsniku. Nato na drsniku poiščemo vrednost, pri kateri se črtica na osnovni skali najbolje prekriva s črtico na drsniku. Ta vrednost predstavlja decimalke meritve.

 

Kot vidimo, za merjenje dolžin uporabljamo različne merilnike dolžin: merilni trak, kljunasto ali pomično merilo, laserski merilnik dolžine ... Omenjeni merilniki omogočajo merjenje različno velikih dolžin. V naravi se srečujemo z zelo majhnimi in zelo velikimi razsežnostmi. O majhnih razsežnostih govorimo pri opisovanju mikroskopskega sveta, o zelo velikih pa pri opisovanju vesolja. Za lažji zapis zelo majhnih ali zelo velikih vrednosti uporabljamo desetiške predpone.

V virih poišči ustrezne podatke in poveži ustrezne pare.

celica
$15\,\mu\rm{m}$
atomsko jedro
$10^{-15}\,\rm{m}$
razdalja Zemlja $-$ Sonce
$15\cdot10^9\,\rm{m}$
premer naše galaksije
$10^5\,\rm{sv.\,l.}$
Število napačnih: 0

Svetlobno leto (sv. l.) je razdalja, ki jo svetloba prepotuje v enem letu. Hitrost svetlobe v praznem prostoru je $3\cdot10^8\,\frac{\rm{m}}{\rm{s}}$, zato je $1\,\rm{sv.\,l.}=9,5\cdot10^{15}\,\rm{m}$.

<NAZAJ
>NAPREJ15/260