Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Svetloba

Ko se ozremo okoli sebe, vidimo pisan svet okoli nas. To nam omogočajo naše oči, ki delujejo kot sprejemnik svetlobe. Telesa v naši okolici zaznamo, če so osvetljena. Vpadla svetloba se od njih odbije v vse smeri in del te svetlobe zadene tudi naše oko. Osvetljenost naše okolice omogoča posebna vrsta teles, ki sama oddajajo svetlobo. Imenujemo jih svetila. Ločimo naravne vire svetlobe, kot so Sonce, zvezde in blisk, ter umetne vire (na primer žarnice in sveče). Če virov svetlobe ne bi bilo, bi okoli nas vladala popolna tema.

Viri svetlobe

Za nas je najpomembnejši svetlobni vir Sonce, sledijo različne vrste žarnic in drugih naprav, ki svetijo ob dovajanju električne energije. Prva električna žarnica v Sloveniji je zasvetila v Mariboru leta 1883. Pred tem so ljudem razsvetljevale temo plinske svetilke, oljenke, sveče, bakle in podobno.

Razmisli

Približno kdaj so začeli ljudje uporabljati za razsvetljavo bakle? Kdaj oljenke in sveče? Pa plinske in petrolejske svetilke?

Vrste svetil

Svetlobo sevajo predvsem vroča telesa.

Žarilna nitka se v volframovih žarnicah segreje do $2500\;^\circ\rm{C}$.

Temperatura strele doseže tudi do nekaj deset tisoč stopinj Celzija.

V Soncu in drugih zvezdah potekajo jedrske reakcije, pri katerih se sprošča ogromno toplote. Temperatura površine Sonca ima približno $6000\;^\circ\rm{C}$. Na posnetku si oglej, kakšna je videti površina Sonca.

<NAZAJ
>NAPREJ24/260