Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Tlak v tekočinah

Snovi, ki nas obdajajo, so lahko trdnine, kapljevine in plini. Kapljevine in pline skupaj imenujemo tekočine.

a) Zakaj imenujemo kapljevine in pline tekočine?

b) Kako shranjujemo kapljevine in pline? 

Predstavljaj si gašenje požara. Ko gasilci odprejo ventil, voda brizga iz gasilske cevi. Tudi iz jeklenke močno puha ogljikov dioksid ($\rm{CO}_2$). Voda v cevi in plin v jeklenki sta pod visokim tlakom, ki tišči tekočino na mesto z nižjim tlakom.  

Ogljikov dioksid in druge pline lahko stisnemo, kar nam omogoča, da shranimo v jeklenke veliko plina.  Molekule plina običajno stisnemo tako skupaj, da se plin utekočini. Tlak se lahko pri tem poveča tudi do $60\cdot10^5\;\rm{Pa}$ ($60\;\rm{barov}$). Pri izpustu plina iz jeklenke pa utekočinjen plin ponovno preide v plinasto agregatno stanje. Pri tem se običajno tudi zelo ohladi. Pri izpustu ogljikovega dioksida iz jeklenke se ta ohladi pod $-78\;^\circ\rm{C}$ in preide v trdno stanje (suhi led).

Na fotografijah si lahko ogledaš tok tekočine v različnih agregatnih stanjih (tekoče, plinasto) in oblikah (kapljice, para). Tok je povzročila razlika tlakov.

<NAZAJ
>NAPREJ212/260