Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Opis gibanja

Gibanje določenega opazovanega telesa lahko glede na okolico, iz katere gibanje opazujemo, opišemo na različne načine. Tako je na spodnjem videoposnetku prikazano, kako je videti gibanje avtomobila (opazovanega telesa), če ga opazujemo iz drugega avtomobila (okolica), ki se vozi s približno enako hitrostjo.
Še nazorneje je vpliv okolice na opis gibanja ponazorjen na spodnjem videoposnetku, kjer je isto gibanje posneto z dveh različnih zornih kotov oziroma okolic.
Kot smo videli, lahko dva opazovalca, ki opisujeta gibanje iz različnih okolic, isto gibanje zaznata popolnoma drugače. Tako se je pri opisu gibanja treba zavedati tudi okolice, iz katere gibanje opisujemo.

Tir gibanja

Tir gibanja je sled, ki jo pusti telo med gibanjem (npr. letalo, ladja ali kača v pesku). Toda vsa gibajoča telesa ne puščajo sledi. Kljub temu lahko z opazovanjem teles med gibanjem določimo njihov tir gibanja.

Če je tir gibanja premica, je gibanje premo. Če pa je tir kriva črta, je gibanje krivo.

<NAZAJ
>NAPREJ84/260