Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Tlak zaradi teže tekočine

Tlak v tekočinah smo spoznali v prejšnji učni enoti. Sedaj nas bo zanimal tlak, ki ga povzroči teža tekočine, imenovan hidrostatični tlak.
Kot primer hidrostatičnega tlaka omenimo tlak v atmosferi. Nad nami je več kot $10\;\rm{km}$ debela plast tekočine, zraka, imenovana atmosfera. V stolpcu zraka preseka $1\;\rm{m}^2$ je masa zajetega zraka $10$ ton. Teža tega zraka povzroči tlak v atmosferi.

Razmisli

Kolikšen tlak je na nadmorski višini $0\;\rm{m}$, če poznaš maso stolpca zraka, ki s težo deluje na $1\;\rm{m}^2$ površine?

Kaj se dogaja z zračnim tlakom, če se odpravimo v hribe?

Pri potapljanju v vodo se pri določeni spremembi višine tlak bolj spreminja kot pri enaki spremembi višine v zraku. To čutimo v obliki spremembe tlaka v ušesih že pri potopu na manjših globinah. Velikost tlaka na različnih globinah si lahko ogledaš na spodnji animaciji. Zakaj se tlak spreminja z globino ravno tako, pa bomo podrobneje spoznali v nadaljevanju.

Razmisli

a) Zakaj imajo podmornice močan kovinski oklep?

b) Zakaj se pri potopu v vodo za $10\;\rm{m}$ poveča tlak za toliko, kot ga povzroči več kot $10\;\rm{km}$ visok stolpec zraka?

<NAZAJ
>NAPREJ220/260