Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Zvezde

Ljudje so že od nekdaj strmeli v nebo in se spraševali, kaj neki so te svetleče lučke, ki svetijo na nebu. Razvoj tehnologije nam omogoča, da zremo vse globlje v vesolje in spoznavamo nova območja, nove galaksije, zvezde in planete.

Razdalje v vesolju

Katera zvezda je Zemlji najbližja?

Razdalje med telesi v vesolju so zelo velike, tako da tudi svetloba, ki je najhitrejša, potrebuje precej časa, da prepotuje te razdalje. Od Lune do Zemlje potrebuje svetloba okoli $1\;\rm{s}$, od Sonca okoli $8$ minut, od naslednje najbližje zvezde okoli $4$ leta, da prepotuje našo Galaksijo, okoli $100 000$ let, za razdaljo od nam najbližje večje galaksije, Andromedine galaksije, pa približno dva milijona let.

Razlike med zvezdami

Razmisli, po čem se zvezde med seboj razlikujejo!

Kako svetla bo videti zvezda z Zemlje, je odvisno od njene oddaljenosti ter količine oddane svetlobe v določenem času. Tako so zvezde, ki so bližje in oddajajo več svetlobe, videti svetlejše. Bolj oddaljene zvezde morajo oddajati več svetlobe od bližjih zvezd, če jih vidimo enako svetle. Vse zvezde niso rumene, kakor Sonce, temveč tudi modrikaste, rdeče in drugih barv. Njihova barva je odvisna od temperature njihovega površja. Na naslednji animaciji preveri, kakšne barve so lahko površja zvezd.

<NAZAJ
>NAPREJ69/260