Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Gostota in specifična teža

Naučili smo se že meriti prostornino in maso snovi. Sedaj pa si oglejmo, kako sta prostornina in masa snovi med seboj povezani.
 
Če vzamemo telesa z enako maso, ni nujno, da bodo imela enako prostornino. Prav tako velja, da telesa z enako prostornino običajno nimajo enake mase. Kot primer omenimo tehtanje moke z enakoročno tehtnico.

Primerjaj med seboj kovinsko utež in moko.

Kaj lahko sklepaš o njuni masi in prostornini?

Podobno bi lahko opazili tudi pri primerjavi mase in prostornine drugih snovi, ki jih najdemo doma v kuhinji, kot so na primer: voda, olje, mleko, sladkor, marmelada ...   

Maso teles težko ocenimo na podlagi njihove prostornine. O tem se lahko prepričamo tudi na spodnjem posnetku, ki prikazuje tehtanje različnih snovi (vodo, olje, sol in kakav) z enako prostornino. Oglej si ga in dopolni spodnje povedi.

S tehtanjem enake količine različnih snovi smo ugotovili, da lonček z vodo tehta 186 $\rm{g}$, lonček z oljem 160 $\rm{g}$, lonček s soljo 213 $\rm{g}$ in lonček s kakavom 84 $\rm{g}$. Iz tega lahko sklepamo, da ima med naštetimi snovmi največjo maso enaka prostornina (vode, olja, soli, kakava) soli , najmanjšo pa kakava .

Ali veš, kako imenujemo količino, ki nam pove, kolikšno maso ima izbrana prostornina snovi?

<NAZAJ
>NAPREJ196/260