Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Lom svetlobe

V prejšnjih poglavjih smo spoznali, da se svetloba širi premočrtno. O tem se lahko prepričamo tako, da z žepno svetilko v temi osvetlimo dim.
 
 

Ko svetlobni žarki padejo na določeno telo, se od njega odbijejo v skladu z odbojnim zakonom. Če je površina telesa hrapava, je odboj difuzen (razpršen). Na sliki spodaj vidimo, kako luči osvetljujejo plažo. Njihova svetloba se od dokaj gladke gladine odbije v naše oči, medtem ko je peščena plaža le osvetljena (svetloba se od zrn peska odbije na vse strani).
 

Spomnimo se, kako poteka odboj od gladkih ploskev: na zrcalo vpade žarek svetlobe in se od njega odbije. Kateri izmed odbitih žarkov prikazuje njegovo pravo pot?

Predmete lahko vidimo tudi posredno — prek zrcala ali druge gladke ravne površine (na primer mirne vodne gladine). Slika je v tem primeru navidezna, saj se zdi, kot da je predmet za zrcalom. Iz tiste smeri namreč prihajajo od predmeta odbiti svetlobni žarki.


<NAZAJ
>NAPREJ38/260