Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Vzgon in plavanje

Se spomniš zadnjega čofotanja v bazenu, potapljanja in igranja z žogo?

Kaj se zgodi z žogo, ki jo potisnemo pod vodno gladino?

V vodi imamo prav posebne občutke, zdi se nam, da postanemo lažji. Če stojimo v dovolj globoki vodi, imamo občutek, kot bi lebdeli. Čutimo silo, ki nas potiska navzgor. To silo imenujemo vzgon in jo bomo v nadaljevanju podrobneje raziskali.

Najprej se spomni na tlak v tekočinah in pomisli, kako se spreminja.

Spreminjanje tlaka z globino in s tem spreminjane sil na potopljeno telo v mirujoči tekočini si lahko ogledaš na naslednji simulaciji. Z drsnikom spreminjaj položaj telesa v mirujoči tekočini in opazuj velikost sil, ki delujejo na potopljeno telo.

Kam kaže rezultanta sil mirujoče tekočine na potopljeno telo?

V nadaljevanju bomo s preprostimi poskusi raziskali, od česa je odvisen vzgon.

<NAZAJ
>NAPREJ241/260