Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Teža

Teža ali privlačna sila Zemlje je sila, s katero Zemlja deluje na telesa v svoji okolici. Delovanje teže lahko opazujemo pri padanju teles. Vsako telo v bližini Zemlje pade proti njeni površini.

Delovanje teže opazimo tudi, če se hočemo od Zemlje oddaljiti. Težo moramo premagati pri skoku oziroma odrivu od tal, raketa mora premagati težo, ko se oddalji od Zemlje ...

Velikost teže je določena z dogovorom o velikosti enote za merjenje sil, in sicer da Zemlja $100$-gramsko utež privlači s silo $1\;\rm{N}$. Teža $100$-gramske uteži je tako $1\;\rm{N}$. Teža je usmerjena proti središču Zemlje. Znak za težo je $F_g$ ($g$ — gravis).

<NAZAJ
>NAPREJ125/260