Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Objekti v vesolju in v našem osončju

Objekti v vesolju

Ljudje so že od nekdaj opazovali nočno nebo. Iz zvezdnih vzorcev so sestavljali ozvezdja, ki so jih ponavadi poimenovali po herojih, božanstvih ali živalih. Danes nam služijo za orientacijo.

 

 

Zvezde nastanejo iz oblakov prahu in plina. V vesolju niso večne. Nastajajo v raznih meglicah, kjer je dovolj snovi za nastanek zvezde. Skupino nekaj tisoč zvezd, ki jih med seboj povezuje gravitacijska sila, imenujemo zvezdna kopica. Galaksije so mnogo večje od kopic. Obsegajo tudi po nekaj sto milijard zvezd. Naša Galaksija jih ima okoli sto milijard. Galaksije se med seboj povezujejo v jate galaksij. Te lahko obsegajo tudi nekaj sto tisoč galaksij.

Kometi imajo običajno dolg rep, zato jih nekateri imenujejo tudi zvezde repatice, čeprav to niso. Kometi se gibljejo okoli Sonca po močno sploščenih elipsah, ki običajno niso v ravnini kroženja planetov. Utrinki ali meteorji nastanejo, ko drobni delci iz vesolja z veliko hitrostjo priletijo v Zemljino atmosfero. Običajno so to prašni delci iz kometov.

<NAZAJ
>NAPREJ60/260