Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Vesolje

Kaj je vesolje?

Vesolje je staro približno $13,7$ milijarde let in je nastalo z velikim pokom, ko so se pojavili čas, prostor in energija. Ob poku se je pričelo zelo hitro širiti in se širi še danes. V vidnem delu vesolja, ki ga lahko dosežemo z dosedanjo tehnologijo, smo odkrili na milijone galaksij, ki jih sestavlja na milijarde zvezd, kar govori o tem, kako veličastno je vesolje. 

 

 

Nastanek vesolja

Vesolje je bilo na začetku skupek snovi z izjemno maso. Pred približno $13,7$ milijarde leti je ta snov eksplodirala. Eksplozija je znana kot veliki pok. Ob eksploziji so se deli te snovi začeli širiti v vse smeri. Iz delov so nastale galaksije, zvezde in druga nebesna telesa.

Za boljše razumevanje si oglej posnetek, ki prikazuje razvoj vesolja od velikega poka do prikaza objektov, kot jih poznamo danes.

 

<NAZAJ
>NAPREJ77/260