Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Merski sistemi

Študent se je med poletnimi počitnicami odločil odpotovati v Južno Ameriko. Našel je ugodno ponudbo, po kateri bi prenočil v mestu Punta Arenas. Zanimalo ga je, kakšne so tam temperature. Na spletu je našel podatek, da je tam poleti temperatura okoli $32$ stopinj. Že je pripravil kovček, v katerem so bila poletna oblačila. Tudi na kopalke ni pozabil. Še dobro, da ga je tistega dne poklical prijatelj, fizik. Pogovarjala sta se o potovanju in prijatelj je vprašal, v katerih enotah je bila zapisana temperatura. Če tega pogovora ne bi bilo, bi našega študenta v Punta Arenas čakalo presenečenje.

Zakaj bi bil študent v Punta Arenas presenečen?

Temperatura je fizikalna količina, ki določa lastnost snovi. Zagotovo poznaš pripravo, s katero merimo temperaturo. Kako se imenuje?

Temperaturo merimo v različnih enotah. Katera od naštetih enot NI enota za merjenje temperature?

Za merjenje fizikalnih količin uporabljamo merske priprave ali merilnike. Meritev zapišemo z merskim številom in enoto.
Ko merimo temperaturo, uporabimo termometer. Izmerjena temperatura, na primer $20\;^{\circ}\mathrm{C}$, vsebuje mersko število ($20$) in enoto ($^{\circ}\mathrm{C}$).

Ker na različnih delih sveta uporabljajo različne enote, je bilo treba merski sistem poenotiti. Pri nas uporabljamo mednarodni sistem enot SI. Enote v mednarodnem sistemu enot določijo na konferencah, ki jih organizira mednarodni urad za uteži in mere (fr. Bureau International des Poids et Mesures) s sedežem v Sévresu blizu Pariza.

<NAZAJ
>NAPREJ8/260