Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Optične naprave

Leče v vsakdanjem življenju

Dandanes si je težko predstavljati življenje brez prozornih zaobljenih teles, ki spremenijo smer svetlobnim žarkom — leč. V prejšnjih poglavjih smo spoznali, da ločimo dve vrsti leč: zbiralne in razpršilne. Označite, v kateri črni škatli je zbiralna in v kateri razpršilna leča.

B
Zbiralna leča

A
Razpršilna leča

Preveri

Leča se nahaja tudi v našem očesu. Svetlobni žarki, ki prihajajo skozi zenico v oko, se na leči lomijo in ustvarijo na mrežnici obrnjeno sliko opazovanega predmeta.

Zorni kot

Iz izkušenj vemo, da so enako velika telesa na različnih oddaljenostih videti različno velika. Razlog za to je v različnih zornih kotih, pod katerimi vidimo predmet.

Če se telo od nas oddaljuje, ga vidimo manjšega, ker se zorni kot zmanjšuje.

<NAZAJ
>NAPREJ55/260