Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Prostornina in masa

Veliko izdelkov, ki jih kupujemo v trgovinah, ima na embalaži zapisano maso ali prostornino. Pri nakupu kruha izrazimo njegovo maso, pri nakupu mleka pa prostornino, čeprav ima tudi kruh določeno prostornino, mleko pa maso.

V kuhinji poišči nekaj izdelkov v različnih embalažah in odčitaj, koliko snovi je v posamezni embalaži. Ali različne snovi z enako maso zavzemajo enako prostornino?

Na videu si oglej količino snovi v posamezni embalaži in dopolni spodnje stavke. Mersko število zapiši s številko, enoto pa z besedo.

V plastenki je 1 liter olja. V tetrapaku je $1$ liter mleka. V paketu je $200$ gramov napolitank. 

Tudi naše telo zavzema določeno prostornino in ima določeno maso.

Večkrat si izmerimo svojo maso, ko stopimo na tehtnico.

Za merjenje svoje prostornine pa nimamo posebne priprave.

 

 

 

 

Lahko bi si izmeril dolžino, širino in višino telesa ter izračunal prostornino. S tem bi dobil le približek prostornine svojega telesa, saj naše telo nima geometrijske oblike.

 

 

Premisli, kako bi natančneje izmeril prostornino svojega telesa.

<NAZAJ
>NAPREJ188/260