Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Model očesa in camera obscura

Leče so optične priprave, s katerimi se srečujemo vsak dan. So tudi sestavni del našega vidnega organa — očesa, kar bomo podrobneje spoznali v tem poglavju. Ker so leče ključen element pri nastajanju slike v našem očesu, ponovimo nekaj njihovih značilnosti, ki smo jih spoznali v prejšnjem poglavju.

Leče so prozorni in sploščeni objekti z dvema mejnima ploskvama, ki sta po navadi zakrivljeni. Ob vstopu v lečo in izstopu iz nje se svetlobni žarki lomijo.

Glede na vrsto loma žarkov ločimo dve vrsti leč. Dopolni.

Leče, ki svetlobo zbirajo, imenujemo zbiralne leče.

Leče, ki svetlobo razpršijo, imenujemo razpršilne leče.

Kako imenujemo točko, v kateri zbiralna leča zbere žarke ?

Oglej si posnetek in označi, kakšno sliko dobimo, če z zbiralno lečo opazujemo oddaljene predmete.

<NAZAJ
>NAPREJ48/260