Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Zakon o vzajemnem učinku

Prijateljici sta naredili zanimiv poskus. Anja se je z vrvjo privezala okoli pasu, Alenka pa jo je poskušala z vrvjo potegniti proti sebi. Pri tem sta imeli obute rolerje. Oglej si spodnji video in opiši, kaj se je zgodilo.

Pomisli ali poznaš še kak podoben primer. Si kdaj (pre)močno brcnil v težko žogo? Te je pri tem zabolela noga, čeprav si ti brcnil žogo in ni ona zadela tebe? Zakaj?

Naredimo še naslednji poskus. Vzemimo silomera in ju povežimo. Potem enega pritrdimo na stojalo, drugega pa vlecimo z izbrano silo.  Opazujmo vrednosti sil na silomerih.

Silomera kažeta enaki sili ne glede na to, s kolikšno silo vlečemo prosti silomer. Pomislimo, zakaj je tako.

<NAZAJ
>NAPREJ167/260